Poprava živnostníků, odrbání důchodců. Jedna rodina zaplatí ročně sto tisíc navrch, spočítala Stanjurovi opozice

13.05.2023 20:19 | Analýza

Vládní úsporná opatření se dotknou všech. Podle odhadů exministryně financí a šéfky poslanců hnutí ANO Aleny Schillerové si příští rok čtyřčlenná rodina připlatí kvůli vyšším daním 100 tisíc korun. Platit se bude více na daních z příjmů, odvodech OSVČ a zvýší se celá řada dalších daní, což povede k dalšímu zdražování. Zeptali jsme se opozičních politiků na jejich hodnocení.

Poprava živnostníků, odrbání důchodců. Jedna rodina zaplatí ročně sto tisíc navrch, spočítala Stanjurovi opozice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Vláda v čele s premiérem Fialou oznámila část změn na čtvrteční velké a dosti dlouhé tiskové konferenci. Kritici jí vyčítali, že podstatné věci před televizními kamerami vůbec neřekli a nechali je pouze zveřejnit v textové podobě po skončení akce.

ParlamentníListy.cz se zeptaly opozičních politiků, co na změny říkají a jak hodnotí velkou vládní PR akci, která změny na uzdravení státního rozpočtu symbolicky začala vyhlašovat „za pět minut dvanáct“.

„Tisková konference byla velká ostuda, hodinu plkání o ničem a to podstatné se řeklo napůl. Připadalo mi to jak prezentace studentů u zápočtu na ekonomické fakultě. Místo aby vystoupil premiér, ministr Jurečky a ministr Stanjura tam exhibovali poradci. Je to poprava živnostníků, je nepřijatelné zvýšit o 70 procent minimální sociální odvody, přičemž další rána pro některé z nich je zvýšení DPH ze služeb a řemesel (kadeřníci, opravy,…). Dojde ke snížení konkurenceschopnosti podniků,“ sdělil nám šéf stínové vlády ANO a místopředseda Sněmovny Karel Havlíček.

Vyšší daně z příjmů podle něho povedou k větší optimalizaci. „A snížení kompenzací za emisní nesmysly, které tato vláda podpořila v EU, je rovněž těžko uvěřitelné. Nepřijatelné je odrbání důchodců, návrh na zvýšení věku odchodu do důchodu je nepromyšlený. Nechápu snížení zdrojů na dopravu a školství, už takto si například ministr Kupka musí půjčovat na investice, jinými slovy opět trik, akorát bude vyšší úvěr z EIB. Obecně tzv. snížení daní je švindl, nebude to reálné, je to vázáno na vědu a výzkum nebo na evropské zdroje, tolik státu neušetří. DPH mohlo dopadnout hůř, ale operaci vůbec nechápu. Zboží se nezlevní, stát přijde o jednotky miliard. Souhlasíme s vyšším zdaněním hazardu, tvrdého alkoholu nebo tabáku, stejně tak se snahou ušetřit na úřadech, ale je to hrozně obecné, mělo se ukázat kde a na čem. Souhlasíme i s oceněním náročných profesí. Hospodářská politika nebo penzijní politika nula,“ zhodnotil podrobně Havlíček.

Fialova vláda se podle šéfa hnutí SPD Tomia Okamury rozhodla plošně prudce zdražit všem občanům a firmám životy, zvýšit věk odchodu do důchodu a snížit valorizaci důchodů. Souhrnná daňová kvóta, tedy výběr všech daní od občanů, se prudce zvýší a hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí. Okamžitě navrhuji na úvod příští schůze Sněmovny mimořádný bod, abychom toto všechno projednali, protože to co vláda prezentovala, je naprosto nepřijatelné. Zvažujeme pochopitelně také obstrukce, protože část těch návrhů musí projít legislativním procesem. Ty jejich prezentované kroky a zvyšování daní jsou jasně proinflační, takže nevyřeší nic, naopak. A jejich údajná důchodová reforma? To není žádná reforma, pouze zcela zařízli rodiče s dětmi. Ruší školkovné, omezili slevu na pracujícího manžela či manželku, zvýšili DPH na kojeneckou stravu a nespočet dalších nezbytných položek,“ vyjmenoval několik příkladů.

„Jestli má něco pomoci řešit důchody, musí to být na prvním místě podpora rodin s dětmi, abychom systém vůbec ufinancovali. Obelhávají celý národ, takhle lživou tiskovou konferenci plnou nesmyslů a lží, to jsem snad nikdy neviděl. Stanjura tam vykládá, že v Německu mají vyšší daň z nemovitosti, ale měl by říct, že Němci mají třikrát vyšší platy! Dělají ze všech lidí blbce. Je čas na generální stávku, o které budeme jednat s vedením odborů. Situace je neúnosná,“ dodal Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

dezinformace

Co přesně je podle vás dezinformace? Nemyslíte, že by si to měl každý vyhodnotit sám? Myslíte, že pravda se pozná vždy na první pohled? Vždyť spousta věcí se prokáže až časem. To bylo třeba povyku, když byl někdo proti očkování proti covidu, protože lidi stejně neochrání a ejhle, za čas se ukázalo, ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dnes už je zcela jasné že rok 1989 byl dnem národní tragedie..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemagic woman , 13.05.2023 23:00:38
Od vcelku pohodového socíku s jeho jistotami jsme se dostali do totálního morálního a ekonomického marasmu.Elektřina a plyn takto celkem základní potřeby lidí jsou luxusem.....Na krku máme rozbujelou byrokracii na kterou jsme si za socíalismu ani netroufli pomyslet,na krku máme mraky přivandrovalovců které máme živit na úkor naší životní úrovně.A bude mnohem hůř.....To jsme si idiotským zvoněním klíči opravdu pomohli.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

16:52 „Vlastizrada.“ Munice pro Ukrajinu místo pomoci zemědělcům? Piráti narazili

Piráti vymysleli nový plán pro Evropský parlament, který ještě ani nebyl oficiálně zvolen. Závazek p…